

Jagame tube, seekord on mul õnn saada privaatruum teisel korrusel. Nimelt on meie grupis kuus üksikut reisijat, mõlemast soost täpselt kolm. Kuna toad on kahesed, jääb alati kaks üksikut kodanikku üle. Et asi oleks õiglane ning kõigile jaguks võrdselt nii privaatsust ja ka seltskonda, siis on need üksikud pandud kenasti roteeruma. Seega vahetame pidevalt toakaaslasi, mis on iseenesest täitsa tore mõte.
Esimene ühine õhtusöök toimub vahetult plaza kõrval asuvas tänavarestoranis. Kõigepealt tellitakse joogid (loe: õlu) ning seejärel süvenetakse menüüsse. Millest arusaamine ilma Joni abita suhteliselt keeruline oleks. Kui Jon on menüüga lõpetanud, on selle esimene ja keskmine ots enamusel juba meelest läinud, mistõttu tellimuse tegemisel vajab suur osa seltskonnast veel individuaalset konsultatsiooni. Et põhirooga oodates kõhud liiga tühjaks ei läheks, tuuakse lisaks õllele lauda ka soojad tortillad ja salsa. Ei mitte selline salsa, mida siin Eestis poest osta saab (salsa tähendab hispaania keeles õieti kastet kui sellist), vaid miski, mida inglise keeles kutsutakse raw salsa – koosneb peeneks hakitud tomatist, kurgist (selles ei ole ma päris kindel, aga üks komponent vähemalt näeb sedaviisi välja), tšillipiprast ja värskest koriandrist ning näeb välja enam-vähem nagu toorsalat. Täidab kõhtu paremini, kui söödud koguse järgi arvata võiks. Nojah, pudel õlut aitab ka pisut. Pärast põhirooga oleme söömisest juba suhteliselt oimetud.
Tundub, et meie söögikoht on suhteliselt populaarne, sest vabu kohti selles momendil ei leidu. Küll aga lihtsalt publikut, kes elava muusika saatel rõõmsalt tänaval jalga keerutavad. On pime, soe, lärmakas ja palju rõõmsaid inimesi. Tunnen end kui teises reaalsuses, eriti viimaste öödega võrreldes.
Õhtu lõpeb kokteilidega otse meie hotelli vastas asuvas ööklubis. Mis ei olegi nagu ööklubi, vaid pigem lihtsalt baar. Võibolla seal kunagi tantsitakse ka, aga meie silmad midagi taolist igatahes ei näe. See-eest maksab margarita ainult 16 peesot.
Hommik. Lisaks tervitusõllele on see ainus hotell meie reisil, kus hommikusöök on hinna sees. Paljudes hotellides polegi üldse söögikohta. Üldiselt tundub (ma ei saa küll sõna võtta mingites vingetes tärnihotellides pakutava koha pealt), et hommikusöök paketis ei ole siin eriti kombeks, see-eest on paljud restoranid-kohvikud avatud juba varahommikul. No eine ise on tüüpiline continental – kaks viilu röstsaia, või, vahtrasiirup (tervitused kõigile kanadalastele) ja kohv või tee. Joogiveepudeleid saab nii siin kui edaspidi tasuta täita. Ja seda on oluline meeles pidada. Nagu ka igahommikust SPF-protseduuri.
Kuna eile saime tubli annuse ajalugu ja kultuuri, võtame täna asja pisut lõdvemalt ja anname ajule puhkust. Seega – ei mingeid varemeid ega linnaekskursioone. Esmalt peame end aga pika päeva tarbeks lõunasöögiga varustama. Joni juhatusel suundume kohalikku supermarketisse (ei erinegi väga palju meie omadest). Seejärel liigume edasi kohta, kus seisavad minibussid. Kahest meile piisab, hinna lepib kokku Jon. Umbes pooletunnise (?) sõidu järel peatume külas, kust väljub meie hoburaudtee. See on suhteliselt veider elamus - peamiselt puitkonstruktsioonis (v.a veermik) vankrite-vagunite ette on
rakendatud väikesekasvulised kurnatud olemisega hobused, kes kohaliku kutsari juhtimisel veavad turiste kõnnumaale. Ühte vagunisse mahub neli inimest. Et mugavam istuda oleks, on puitpinkidele paigutatud padjad. Ei mingeid turvameetmeid (ei, euroametnikud, see ei tähenda, et ma teie reeglite järgi igatseksin). Rööpad tunduvad koos püsivat ausõna peal, kogu veerem koliseb meeleheitlikult nagu hakkaks kohe koost lagunema ja kurvide peal võetakse targu kiirust maha. Kui mõni teine rakend vastu juhtub tulema, peab üks kahest mööda-pääsemiseks oma vagunid rööbastelt maha tõstma. Tavaliselt teeb seda sellelt suunalt tulija, kelle vagunid arvuliselt vähemuses on. Seesama Yucatani maastik, mille kohta bussiaknast vaadates tinglikult võsa võis öelda, meenutab käeulatuses olles siiski pigem poolkõrbe. Miskipärast on osa raudteeäärseid alasid piiratud okastraadiga (Jon ei oska öelda, mispärast, kuigi atraktiivsed need alad igatahes ei tundu). Tegelikult asuvad tõelised väärtused maa all.

Hommik. Lisaks tervitusõllele on see ainus hotell meie reisil, kus hommikusöök on hinna sees. Paljudes hotellides polegi üldse söögikohta. Üldiselt tundub (ma ei saa küll sõna võtta mingites vingetes tärnihotellides pakutava koha pealt), et hommikusöök paketis ei ole siin eriti kombeks, see-eest on paljud restoranid-kohvikud avatud juba varahommikul. No eine ise on tüüpiline continental – kaks viilu röstsaia, või, vahtrasiirup (tervitused kõigile kanadalastele) ja kohv või tee. Joogiveepudeleid saab nii siin kui edaspidi tasuta täita. Ja seda on oluline meeles pidada. Nagu ka igahommikust SPF-protseduuri.




Rõõm normaalsest välistemperatuurist kestab just täpselt niikaua kui päikesest eemalolek. Üleval on taas lõõskav päike ja troostitu maastik. Et vältida suuremaid rahvahulki, jätame esialgu vahele teise sinkhole’ ja suundume otsejoones kolmanda juurde. Mis on erakordne selles mõttes, et avaus maapinnas on

Viimases ehk siis tavajärjekorras teises augus otsustab mõni meist hakata tegelema ekstreemspordiga.


Külla tagasi jõudes kaupleb Jon reisi hinna üle, mis lõppkokkuvõttes läheb maksma 50 peesot näo kohta. Tom suhtleb kohalike kaupmeestega ja omandab topsitäie mangoviile, mis on üle puistatud tšillipulbriga. Need maitsevad muuseas täiesti fantastiliselt!
Tagasi Meridasse. Lepime kokku tavapärase stardiaja õhtusöögiks (Jon ütleb – nagu tavaliselt – et ta ta teab ühte väga head taco-place’, mida võiks viimasel Merida-õhtul külastada). Loomulikult pole kellelgi midagi tacode vastu. Osa seltskonnast koguneb kuidagi sundimatult juba varem hotelli sisehoovi, et lihtsalt lobiseda.

Mehhikos ei ole teatavasti meile tuntud pakendipandimajandust (nad võiksid selle muidugi rakendada), aga antud juhtumil on võimalik tühjad pudelid pärast poodi tagasi viia ja see neli enammakstud peesot pudeli kohta tagasi saada. Kusagil mujal Mehhikos me midagi sellist ei tähelda. Hotellis ei pane ka keegi pahaks, kui me oma jookidega ümber pika laua istume.
Taco-place ei näe kuigi luksuslik välja, aga toit on maitsev ja odav. Jon tegeleb järjekordselt menüü interpreteerimisega. Ise tellib hoopis suure pizza, millest tal paraku jõud üle ei käi (lohutuseks lubab ta ülejäägi homsele pikale bussireisile kaasa pakkida). Tegelikult kukub aga välja hoopis nii, et õhtu läheb päris pikaks ja Jon magab hommikul peaaegu sisse ning unustab pizza oma korteri külmkappi. Teema, mis näo teeb järgmine GAP-i grupijuht, kui ta umbes kahe kuu pärast samasse korterisse satub ja külmikust pizza avastab, pakub meile mõneks ajaks elavat kõneainet.
Ja kui mõnel pikemal päeval kõht väga tühjaks läheb, on Jonilt hea küsida, et kas tal on juhtumisi pole uudiseid oma Merida pizza kohta või kas keegi ei tahaks seda meile hoopis järele saata.

Taas tuleb seljakotte pakkida. GAP-i reisi eripära – üle kahe öö tavaliselt samas hotellis ei viibita. Seda asjade pakkimist võib ju vihata (nagu igahommikust kleepuvat päikesekreemigi), aga vältida on teist keeruline. Palenque poole stardime varahommikul.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar