22 mai 2007

DVB – Digital Video Bus

Ärevuses ja varasest stardist uimasena suundume bussijaama. See asub meie Cancuni hotellist minnes umbes ümber nurga, väga lähedal järelikult. Mehhiko bussiliiklus on täiesti omaette teema. Ilma igasuguse irooniata, see on lihtsalt suurepärane ja toimib ka juhul, kui reisija hispaania keelt ei oska. Piletid on nimelised, istekohta on võimalik valida (asi käib arvutis, umbes samal viisil nagu meil teatripiletite ostul) ja eelmüügi lisatasu ei rakendata. Tegelikult ostab meie grupile bussipiletid muidugi Jon, seega keeleoskuse puudumise pärast keegi põdema ei pea. Domineerivaid bussiettevõtteid on kolm või neli, meie kasutame oma reisil kahe teenuseid – ADO ja OCC. Reisijana erilist vahet ei näe. Pagasi anname ära pakiruumi, saades vastu unikaalse numbriga pagasikaardi. Sama numbriga kartongiriba kinnitatakse klammerdajaga ka äraantava koti külge. Elu nagu lennujaamas. Kuigi seljakoti tagasisaamisel lausa iga kord seda kaarti näha ei küsita. Bussijuht seisab ukse kõrval, tervitab reisijaid, kontrollib piletit ja ütleb igaühele, mis on ta istekoha number. See kõik käib muidugi hispaania keeles, mis tähendab, et esimestel kordadel kohmetu reisija ainult naeratab, noogutab ja vastab ’gracias’, ilma et ta öeldust halligi aru saaks. Tegelikult sõidame me Mehhikos ainult esimese klassi bussidega. Need bussid on raudselt varustatud konditsioneeriga, istmevahed on ’a la America’, iga putka juures ei peatuta ja reisi märksõna on DVB. Ehk siis Digital Video Bus. Analoogselt lennukitega on neisse bussidesse paigaldatud monitorid, millel siis reisi kestel lakkamatult filme näidatakse. Valdavalt action’it, aga samas näiteks hispaaniakeelse versiooniga Narnia kroonikatest (’Lõvi, nõid ja riidekapp’) õnnestub mul kohtuda tervelt kaks korda. Keelevõhiku õnn - valdavalt on tekstid ingliskeelsele originaalile peale loetud, mitte subtiitritega dubleeritud – laseb mul soovi korral pakutavat repertuaari ignoreerida ja süüdimatult magada.


Aga alustuseks näidatakse kõigilt ekraanidelt turvavideot. Nimelt on Mehhiko bussid varustatud turvavöödega ja ontlik video demonstreerib joonisfilmi formaadis, kui mõistlik on ikka need vööd reisi ajaks kinnitada. Mõni teeb seda, mõni mitte. Õigupoolest ma ei teagi, kas see ongi kohustuslik ja kas turvavöö mittekasutamise eest ka mingeid karistusi on ette nähtud. Kuna möödunud lennureis on natuke liiga värske ja valus mälestus, siis vähemalt mina end istme külge ei ahelda. Üldiselt tundub, et need bussid peavad kehtivatest liikluspiirangutest punktuaalselt kinni, nii et lennutunnet kordagi ei teki, isegi mägedes mitte. Oma osa sõidukiiruse piiramisel on muidugi ka ohtratel ’lamavatel politseinikel’. Erinevalt meie väikesest koduvabariigist, kus nimetet’ mikroreljeef on levinud valdavalt linnatänavatel on Mehhikos nendega pikitud ka sellised magistraalid, mida võiks võrrelda Tallinn-Tartu maantee neljarealise fragmendiga. Muidugi sellistes kohtades, kus see on arvatavasti põhjendatud – peale- ja mahasõitude juures ning suuremates asulates. Ning nendele ’hüpetele’ on reeglina varakult tähelepanu juhitud liiklusmärkidega, umbes nagu meil raudteeülesõidukohtadele. (Hmm, objektiivne olles on meie raudteeülesõidukohtade mõju autode tervisele vist umbes sama ....). Keelavaid ja sõidukiirust piiravaid liiklusmärke on igatahes hämmastavalt vähe, mis viitab sellele, et teetõkised täidavad oma ülesannet mehhiklaste temperamendi taltsutamisel piisavalt hästi.

Eesti ja Mehhiko bussireisi suurim erinevus lisaks vahemaadele ja DVB-le? Kui kodumaal on tavaliselt bussis võimalik endalt riideid maha koorida, siis Mehhikos tuleb kindlasti bussi soojad riided kaasa võtta, mis sest, et väljas on üle kolmekümne kraadi sooja. Kuus tundi konditsioneeritud bussis võib ka põhjamaalasele jäine elamus olla. (You know, what I mean?) Nii jätabki Jon iga kord enne pikemat bussireisi Mehhikos meile hotelli valvelauda sõnumi, mis alati sisaldab fraasi ’and don’t forget to take your warm clothes with you’.

Bussipileti hind marsruudi Cancun – Chichen Itza on 150 peesot. Peeso kurss USA dollari suhtes on praktiliselt sama, mis eesti kroonil, seega hinnavõrdlus Mehhiko-Eesti ei kuulu kõrgema matemaatika valdkonda. So let’s start the trip!

Kommentaare ei ole: